jelly roll morton

Jelly Roll Morton
>Wolverine Blues<

El Jelly Roll Morton, l’inventor del Jazz

El Jelly Roll Morton, sobrenom de Ferdinand Joseph LaMenthe (ca.1885), va ser un pianista, cantant i compositor. Nascut a Gulfport, Luisiana, es descrivia a si mateix com a “l’inventor del jazz“. No sé si va ser ell qui el va “inventar” o no però de ben segur que hi va jugar un paper fonamental en els inicis del seu desenvolupament.

Jelly Roll Morton

Va començar la seva carrera com a pianista tocant als bordells de Storyville, a Nova Orleans. Allà va ser quan va adoptar el sobrenom de “Jelly Roll” Morton, una paraula emprada pels afroamericans per a referir-se als genitals femenins. Ell però, pertanyia a la petita burgesia de criolls de Nova Orleans i, quan la seva familia va saber on tocava per les nits i que tocava “la música del diable“, el van fer fora de casa.

Segons les seves pròpies paraules: “Per suposat, els meus pares no volien un músic a la família. Sempre van pensar que un músic era un rodamón, intentant escapar-se de la feina, amb excepció dels pianistes classics francesos els quals ells admiraven” (Shapiro, 1955, p.30)

Durant la seva carrera va viatjar per nombroses ciutats del país (Chicago, Nova York, Washington DC…) i allà on tocava, anava deixant la seva imprenta que serviria com a influència per a molts músics posteriors.

 

La cançó del dia d’avui és Wolverine Blues, un dels seus grans èxits. Va ser gravada el 1927 amb ell al piano, Johnny Dodds al clarinet i Baby Doods a la bateria.

(*) Shapiro, N. & Hentoff, N. (1955)

Share your thoughts

{{ lesson_title }}

>>FORMULARI D’INSCRIPCIÓ <<
{{ lesson_room }}
{{ lesson_weekday }}
{{ lesson_time }} min.
{{ lesson_starting_hour }}
{{ lesson_classroom }}

Molt bé!

El producte {{ lesson_title }} esta a la cistella


Compra ara

- o -

Segueix comprant
0

Tu carrito