Dansa Irlandesa

La Dansa
Irlandesa

Què és i d’on ve la Dansa Irlandesa

 

La dansa irlandesa és la dansa tradicional d’Irlanda. És impossible determinar els seus orígens, però la seva història va íntimament lligada a la seva música. Es creu que els druides van posar el primer gra en la seva creació, ja que ballaven en cercles al voltant d’arbres o en homenatge al sol en els seus rituals religiosos. Les diferents cultures que van anar passant per Irlanda posteriorment, van anar afegint els ingredients que centenars d’anys després donarien peu a la dansa irlandesa com la coneixem avui en dia.

Dansa Irlandesa
Covenant Irish Dancers ballant a la Xmas Irish Party ’17

Durant el segle XVIII, va aparèixer la figura del mestre de ball. Aquests mestres anaven de poble en poble ensenyant a ballar a canvi d’allotjament i menjar. A les nits s’organitzaven festes per a tot el poble on, el mestre, ensenyava ball social (céilí).

 

Característiques de la Dansa Irlandesa

 

La dansa irlandesa té tres tipus diferents de ball: la sabata tova, més semblant al ballet; la sabata dura, que va donar origen al claqué; i el ball social o céilí, que es balla en grup. La música celta té diferents ritmes i signatures. Depenent del què sigui, (reel, jig o hornpipe a grans trets), durà a un tipus de ball o a un altre i determinarà els passos que s’utilitzen. Els trets més destacats d’aquesta dansa és la posició estàtica de cos i braços i la postura dels peus, sempre en turn out i creuats.

Dansa Irlandesa - Ceili
Ceili a la Xmas Irish Party ’17

 

La creixent popularitat de la Dansa Irlandesa

 

Aquesta dansa, encara poc popular al sud d’Europa, va tenir el seu boom mundial al 1994 quan es va estrenar l’espectacle «Riverdance», el qual va tenir tanta popularitat que va fer que ballarins i escoles es multipliquessin. No només a Irlanda, aquesta dansa és molt popular arreu del món (paísos com USA, Alemanya o Russia).

Amb la popularització d’aquesta dansa també es va augmentar la demanda en les competicions. Els feis s’han convertit en part de la cultura irlandesa actual. En aquestes competicions, els ballarins competeixen dividits en grups d’edat i en nivells: beginner, primary, intermediate i open. Es competeixen els balls de sabata tova i dura com a solistes i també céilí en equips. Els guanyadors de cada nivell pugen de categoria. Un cop ja s’arriba a open es pot compatir en les oireachtas en les què els ballarins es poden classificar per competir a nivell mundial.

 

La dansa irlandesa a Catalunya

 

A Catalunya, fa un bon grapat d’anys que es balla dansa irlandesa. Diverses escoles s’han anat obrint durant els anys. Aires Celtes/Maria Singal Irish Dance School, actualment amb seu a Spank the baby, va ser la primera en obrir com a escola oficial de la World Irish Dance Association el 2009. Posteriorment altres escoles oficials d’altres organitzacions s’han anat obrint.

Covenant Irish Dancers
Covenant Irish Dancers ballant a la Xmas Irish Party ’17

Així també ballarins inquiets han anat creant companyies al llarg dels anys intentant fer arribar aquesta dansa a la població a través dels escenaris. Els primers van ser els Claddagh Ring Dancers, molt especialitzats en el ball social (céilí), l’any 1997. Diversos grups han anat apareixent posteriorment. L’últim, possiblement, ha estat Covenant Irish Dancers, creat el 2015 per un grup de joves ballarins amb ganes d’innovar una mica sense perdre del tot el sentit tradicional del ball. La plataforma Catalunya Celta, que agrupa companyies i escoles d’aquesta dansa i grups de música celta treballa molt per donar a conèixer tota aquesta cultura i trobar espais on músics i ballarins puguin posar en escena el seu treball.

 

Actuació de final de trimestre de les alumnes de Dansa Irlandesa de Spank the Baby a La Jam del Raval especial WINTER GALA del passat mes de desembre.

Aprén a Ballar

Si vols apendre a ballar pots consultar els horaris i apuntar-te a l’apartat de classes de la web.

{{ lesson_title }}

>>FORMULARI D’INSCRIPCIÓ <<
{{ lesson_room }}
{{ lesson_weekday }}
{{ lesson_time }} min.
{{ lesson_starting_hour }}
{{ lesson_classroom }}

Molt bé!

El producte {{ lesson_title }} esta a la cistella


Compra ara

- o -

Segueix comprant

{{studentsList['info'].title}} click to copy all mails in the clipboard Add a new student to the list

{{studentsList['info'].weekday}} {{studentsList['info'].start}}


# Role Name Phone Content Order Number Move

{{data['info'].title}} Unfold settings Wordpress configuration

{{data['info'].weekday}} {{data['info'].start}}


+ Configuració General

+ Configuració Parella

+ Configuració Leader

+ Configuració Follower

+ Configuració Individual

{{data['info'].post_title}} Unfold settings Wordpress configuration


+ Create Woocommerce Configuration